Kievarinkujan Hämmennys

Rotu suomenhevonen Syntymäaika 19.05.2018 (8v)
Sukupuoli tamma Koulutus ko. vaB re. 100cm
Säkä 157cm Omistaja miivi VRL-13320
Väri rautias Kasvattaja Kievarinkuja

© VRL-13320

Hämyä kuvailtaessa voisi väittää, että nimi passaa tammalle kuin porkkana nenäksi lumiukolle, niin osuvasti se on menty ristimään. Ja lisäksi, se on yhtä pihalla kuin lumilyhty pakkasessa; järkikin seisoo päässä pimeydessä. Hämy on siis suomeksi sanottuna vähän yksinkertainen, eikä talliväen keskuudessa sen pollassa uskota liikkuvan hirveästi mitään. Hämyn puolesta täytyy kuitenkin sanoa, että kiltti se on kuin mikä, ja nöyräkin maailman tappiin asti, tosin tuskin edes ymmärtää, että vastaankin voisi pistää. Mutta kaikessa simppelissä olemassaolossaan tamma on ihan mukava ja jopa helppo, kunhan mukaan varaa roimasti kärsivällisyyttä ja huumorintajua. Hämyn yksinkertaisuus tulee viimeistään esiin laumassa; tyhmä ja muiden pompoteltavahan se on viimeiseen asti, ja toinen pieni ei edes sitä ymmärrä. Rautias on aika seurallista sorttia, joten sen voi periaatteessa tarhata ongelmitta kaverinkin jos ei kahden kanssa, mutta puoliaan se ei osaa ja älyä pitää sitten yhtään ruokinta-aikoina tarhaan ruokittaessa; joku ahneempi tamma vähän huiskauttaa Hämyä päin, ja otus väistää takavasemmalle ihmettelemään, että miten tässä näin kävi.

Vaikka Hämyn yksinkertaisuus on yleensä ihan herttaista ja sööttiä, on se hoitaessa välillä jopa rasittavaa. Tarhasta hakiessa sen saattaapi joutua noutamaan haan toiselta laidalta pöhelön rautiaan toljottaessa melkein monttu auki tulevaa immeistä, eikä se aina lähde edes tulemaan luokse. Kunhan seisoo siihen asti, että riimunarusta nykäistään. Toisinaan sitten Hämy lähtee vastaan oma-aloitteisesti, tosin yleensä kaverin kanssa tarhaillessa. Taluttaminen Hämyn kanssa voi olla helppoa tai sitten ei, sillä vaikka tamma kulkee oikeinkin mallikkaasti narussa, sopivasti vierellä ja löysällä narulla, ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että rautias jää tuijottelemaan taivaille tai ihmettelemään koivunlehtien lärpätystä tuulenpuuskissa. Ja Hämy ei aina sitten ymmärrä, miksi se taluttelija sitä kiskoo, kun pöljä ei ymmärrä, että eteenpäin oli tarkoitus liikkua.
Hämy on niitä hevosia, joita voi hoitaa niin karsinassa että käytävällä; rautias nimittäin seisoskelee vaan paikallaan ihmetellen maailman menoa ja nuuskutellen takinhelmoja joka kerta ohi sattuessa. Ja sinänsä tammaa voi hoitaa lapsetkin, valvottuna, sillä pösilö poni tuppaa välillä unohtamaan, että ihminen on läsnä. Kaikkiaan Hämy on siis hyväkäytöksinen hoidettava, jonka voi hoitaa ympäripyöreästi sukaisemalla tai upottaa kolme tuntia sen karvan jynssäykseen, eikä Hämy nirpistele työjälkeä turvanvartta pitkin tai uuvu ainaiseen harjaamiseen. Mainittakoon Hämyn puolesta vielä sekin, että eläinlääkärit ja kengittäjät ovat tammalle myös yhtäkaikki vanhoja hyvän päivän tuttuja (Hämyllä nyt on aina kyllä hyvä päivä), joten mitään piikkikammoista jyräsaurusta kuten isästään kuoriudu.

Ratsuna Hämy on toimiva, sopivasti nöyrä otus, jolla riittää yritystä ja intoa, jos ei niinkään taitoa ja tehtävänannon ymmärrystä. Sen hyviin ratsuominaisuuksiin kuuluu myös sen kiihtymättömyys; poni pysyy lapasessa ilman turhaa kiirettä tekemään, joten sinänsä se on oikein passeli ratsu myös lapsille, joskin rautias jää helposti jopa liian rennoksi urajolkottelijaksi, jos siltä ei osaa vaatia tarpeeksi. Hämy on nimittäin mielellään tekevä js liikkuva tapaus, kunhan siltä uskaltaa vaan ruveta pyytämään ryhtiä ja askeleeseen pituutta. Alussa tammuska voi tuntua pikkasen etukenolta ja heikolta takapäästä, joten lähinnä balanssin löytäminen sekä takapään aktivointi kuuluu vakiona alkuverryttelyihin.
Hämy on hevonen, joka ei ehkä ymmärrä kaikkea tai syytä, miksi näin ollaan tekemässä, mutta tekee kuitenkin ratsastajansa mieliksi. Kouluhevosena se on ehkäpä siksi omalla tavallaan ihan lyömätön; rautias tekee kaiken mitä siltä haluaa, ja vaikka se vaatii jatkuvaa osallistumista selästä käsin, ei se sooloile omiaan eikä ole anteeksiantamaton herkkis, jolla menee väärä laukka tunteisiin. Tammalla on myös mukavasti potkua ja rytmiä askeleessa, mukiinmenevästi ihan uskottavaksi kouluratsuksi. Rautias on osoittautunut siis ihan useamman tason ratsastajien hevoseksi, sillä siinä, missä kokeneempi vetäisee pölijän mutta taitavan hevosen kanssa kokonaisen kouluradan, on se aloittelijalle opettavainen ja kärsivällinen otus, jossa ei ole liikaa askelta, herkkyyttä, tai tasoa, mutta sopivasti sitä vaatimusta tehdä asiat oikein otuksen tukiessa täysin ratsastajansa apuihin.
Hämy on ihan kiva estehevonenkin, jos sellaisista tykkää. Rautias oikein alkaa sykkimään puomeja nähdessä ja jalka voi vipattaa sivulle, mutta mitään kaahailuja ei Hämy onneksi ole oppinut harrastamaan, vaan odottelee vaan innosta kirjaimellisesti puhisten ratsastajansa mukaan. Tamman hyppytyyli on luontainen ja varma, mutta hieman matalavoittoinen ja ponnistus saattaa alkaa itsenäisesti mennessä liian aikaisin esteelle, joten se vaatii pidättelyä viime tippaan asti ja kunnon kannustusta ponnistukseen.

Kisahevosena Hämy on täysin ongelmaton, ja vaikka se saattaa ihmetellä kuljetuskoppia hetkisen ennen kyytiin nousua, ei se sitä mitenkään erityisemmin kammoa. Kisapaikalla luonnollisesti rautias otus on oma, pöhkö itsensä, ja tuppaa keskittymään ympäristön hälinään korvat milloin minnekin suunnattuna ja sieraimet värähdellen. Kisa-alueella verrytellessä ratsastajan kannattaakin muistaa luoda aktiivisesti yhteyttä Hämyn kanssa, ettei se unohdu tuijottelemaan rusettihäntäistä ratsukkoa takavasemmalla.

© VRL-14618

i. Helmerrys
KTK-II KRJ-III
ii. Helmivahti
iii. Jahtari
iie. Helmetön
ie. Laihon Laulaja
iei. Laihon Säkkipilli
iee. Syviön Impi
e. Iltasatu
KRJ-III
ei. Ropo
eii. Aamureino
eie. Fiinikko
ee. Piraatti
eei. Pihka
eee. Sokerilumi

00.00.0000 rotu-skp Nimi
00.00.0000 rotu-skp Nimi

ERJ - 0 sijoitusta
KRJ - 4 sijoitusta
24.06.2019 Verso Vaativa B 5/30
24.06.2019 Verso Vaativa B 1/30
27.06.2019 Verso Vaativa B 1/30
29.06.2019 Verso Vaativa B 1/30

00.00.0000 (kirjoittanut omistaja)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.