Lupsakan Vadelmaviini

Rotu suomenhevonen Syntymäaika 29.05.2019 (8v)
Sukupuoli tamma Koulutus ko. heA re. 100cm helppo
Säkä 146cm Omistaja miivi VRL-13320
Väri hopeanruunikko Kasvattaja Lupsakan Suomenhevoset
SV-I

© VRL-04373

Lupsakan Vadelmaviinin nimestä on tehty väännöksiä aina Vattuviinasta Odelmaan, mutta tammaa kutsutaan tavallisessa arjessa tylsästi Viiniksi. Viiniä voisi kuvailla adjektiivein vadelmainen, tasapainoinen ja tyylikäs, aivan kuten Dom Pérignon Rosé Champagne Brut 2005 -viiniä. Tähän voisi lisätä myös sanan kallis, tallinpitäjän lompakolla ei koskaan tulla ostamaan Dom Pérignonia, eikä olisi pitänyt Viiniäkään ostaa, hintalappua oli pienhevostammalla ihan roimasti. Laatua pienhevoskoossa ja siihen vielä värilisä päälle, ei puhuttu mistään kahden tonnin kehärääkistä, vaikka kyse olikin vasta nuoresta hevosesta.

Pienhevosesta on hankala löytää adjektiivin tyylikäs määritelmää, onhan Viini kieltämättä melko ponimainen, mutta kun osaa etsiä, löytää tammasta myös tyylikkyyden. Se liikkuu määrätietoisesti kuin bisnesnainen, eikä alennu laahustamaan päämäärättömästä tai kompuroimaan omiin jalkoihinsa puolinukuksissa. Viiniä ei myöskään koskaan löydä tarhasta hakiessa mutakuorrutuksen peitosta, vaan ennemminkin tamma seisoo märillä keleillä olkikuivitetussa katoksessa ja välttelee kavioidensa kastelemista. Karsinassakaan tamma ei koskaan piehtaroi omissa jätöksissään.

Tyylikkyys näkyy myös hoitaessa. Viini seisoo kylmänviileästi paikoillaan, ympäristöään analysoivan näköisesti tutkiskellen hoitotoimenpiteiden ajan. Sillä ei ole kiire mihinkään; ollakseen tyylikäs tulee ulkonäköön panostaa. Suurimman henkisen haasteen Viinille tuovatkin tilanteet, joissa sen ulkonäkö on uhattuna. Maastoilu on kamalaa jos siihen sisältyy metsässä rämpimistä tai lätäköitä, ja kenttäratsastuksen saralla Viini starttasi ensimmäisen kerran vasta kahdeksanvuotiaana, sillä se ei ollut aiemmin suostunut ylittämään vesiestettä kärsivällisestä ja ammattitaitoisesta koulutuksesta huolimatta.

Tasapainoisuus on ehdottomasti Viinin vahvin puoli. Tamma käyttäytyy mallikelpoisesti niin kotona kuin kylässä. Se on luonteeltaan hyvin tasainen, sillä ei ole erikseen hyviä ja huonoja päiviä, vaan se on aina samanlainen. Tasapainoisuus välittyy myös tamman ratsastettavuuteen: se kuuntelee ratsastajansa avut hätiköimättä, ja tekee näiden perusteella stantardeilleen tarpeeksi tyylikkään tulkinnan siitä, mitä siltä odotetaan. Tästä syystä tamma on omiaan kouluradoilla; se liikkuu luonnostaan hyvin korrektisti ja tekniikka on hyvin hallussa. Tasapainoisuus tarkoittaa myös kirjaimellista tasapainoa. Pieni ja kompakti hevonen ei ole esteratojen kuningatar hyvän hyppytekniikkansa ansiosta, ehei, se pärjää esteillä siksi, että se kykenee hyvin tiukkoihin teihin ja hyppäämään puhtaasti hankalastakin paikasta.

i. Kärmeniemen Pikkulauantai
KTK-III SV-I
ii. Joogin Elämännälkä
KTK-II ERJ-I KERJ-I KRJ-III SLA-I YLA1 SV-I
iii. VIR MVA Ch Koijjari
KTK-II ERJ-I KERJ-I SLA-I YLA2
iie. Hepulin Amalia
ERJ-II ERL-III SLA-II YLA3
ie. Kärmeniemen Sunnuntailapsi
KTK-III KERJ-I SV-II
iei. VIR MVA Ch Ikuisuuskehrääjä
KTK-II
iee. Jätetään Kitumahan
KERJ-I
e. Lupsakan Vadelmaviineri
KTK-II SV-I
ei. Hurja Hillomunkki
KTK-III ERJ-II KERJ-I SV-II
eii. Hurmusti
KERJ-I SLA-II
eie. Aamukakkukahvi
ERJ-I KERJ-II KRJ-II SLA-I YLA1
ee. Peikkolan Venla
KTK-II ERJ-I KERJ-I SV-II
eei. Pätkäjätkä
ERJ-I KERJ-II KRJ-II SLA-II
eee. Vanttuusta
ERJ-II KERJ-II KRJ-II SLA-I

00.00.0000 rotu-skp Nimi
00.00.0000 rotu-skp Nimi

ERJ - 0 sijoitusta
KERJ - 0 sijoitusta
KRJ - 0 sijoitusta

00.00.0000 (kirjoittanut omistaja)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.