Mitäpä Lottoot


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, lisää kuvia alempana

"Lotto"
VH19-018-0603

suomenhevosori
syntynyt 13.03.2019
rtpäis, 163cm

kilpailee kenttäratsastuksessa tasolla CIC1

kasvattaja JR-tallit evm
omistaja L. Isengård VRL-13320

ei meriittejä

Lotto on isokokoinen ja alkujaan väärinymmärretty suomenhevosori. Etupainoiseksi, vahvaksi jyräksi leimattu ori ei todellakaan ole mitään näistä kolmeasta astiasta: se on väärinymmärretty, herkkähipiäinen suomalainen. Jyräksi on helppo leimata, eihän kukaan mies halua saada herkkiksen leimaa.

Lotto on laumassa hyvin säyseä. Se tarhaa tällä hetkellä toisen orin ja muutaman ruunan kanssa, ja lauma on ehdottomasti tallin rauhallisin. Miesten kesken ei ole turhaa draamaa, vaan ne tekevät keskenään mitä haluavat. On ilo katsella, kun päistärikkö ori nauttii täysin siemauksin laumaelämästä. Joskus se nauttii siitä vähän liikaakin, pihatolta sisälle talliin varustettavaksi siirtyminen tuottaa usein haasteita.

Hoitopaikalla Lotto ei kovin hyvin viihdykään, pihattoelämään tottunut ori rupeaa hoitopilttuussa usein rauhattomaksi. Kelin vain salliessa Lotto kannattaakin varustaa pihalla, jossa ori on huomattavasti rennompi. Karaistunut suomimies ei turhia palele tai hienostele, sen huomaa Lotosta. Sen lisäksi, että sisällä se ei viihdy, kasvattaa ori niin tolkuttoman talvikarvan, että viimeistään keväällä se on pakko klipata, vaikka se pihatossa asustaakin, mammutin kanssa ei muuten pystyisi edes ajattelemaan treenaamista. Kengittäjä suosii sisällä tasaisella tallin lattialla kengittämistä, ja tästä syystä ainoa asia, mikä Loton mielessä elämässä on pielessä, on kengitys. Ori ei meinaa pysyä millään paikallaan, teki mitä tahansa, ja kokeneiltakin kengittäjiltä menee orin kanssa usein jopa puolitoista tuntia.

Onneksi ulkona hoitaessa kaikki ongelmat ovat tiessään. Ori katselee kyllä valppaasti ympäristöään ja pitää orimaista puhinaa, mutta se ei ainakaan ammattimaisella suhtautumisella tuota ongelmia edes vähemmän kokeneille hevosmiehille. Hevosmiestaidolla niitä orejakin käsitellään. Mikään tietty hoitotoimenpide ei ole erityisen problemaattinen. Satulavyön kiristys saattaa aiheuttaa harmaita hapsia, varsinkin laidunkaudella mieleen usein juolahtaa ajatus siitä, onko ori oikeasti lihonut niin paljon, vai harrastaako se jokaisen hevosen suosikkikettuilua: hengityksen pidättämistä.

Ratsastaessa Loton kanssa tulee olla tarkkana. Orin kanssa tulee muistaa olla äärettömän pehmeä kädestä, muuten se muuttuu etupainoiseksi jyräksi. Se ratsastettiin sisään turhan kovakouraisesti suomenhevosia ymmärtämättömän henkilön toimesta, ja orin kanssa saikin aloittaa lähes kaiken alusta sen saavuttua meille. Vanhat tavat ovat tiukassa, joten Loton kanssa vaaditaan kättä, joka ei vahingossakaan muutu kovaksi missään tilanteessa. Herkkä ori liikkuu mielettömän upeasti, kun ratsastaja hallitsee kehonsa ja keskittyy istunnalla ratsastamiseen. Tämä tekee Lotosta oivan pelin kouluradoille.

Lotto on juuri sopivan energinen. Se ei ole lähtemässä lentoon minä hetkenä hyvänsä, mutta tuntuu ratsastajan alla juuri sopivan innokkaalta ja liikkuu kun pyydetään. Esteillä vauhtia on juuri aina sopivasti, hyvä ratalaukka tulee Lotolta luonnostaan. Uusinnoissa aikaa vastaan ratsastaessa ratsastajan hoputtaessa pohkeella sitä lujempaa eteen saattaa ori pyöräytellä korviaan hämmästyneenä, mutta viimeistään toisesta kehotuksesta se ampaisee reippaampaan vauhtiin. Hyppytekniikka orilla on erinomainen, isotkaan esteet eivät tuota sille ongelmia. Jos ori kilpailisi esteratsastuksessa, olisi siitä varmasti suomenhevosten mestaruustasolle, ja miksi ei vaikkapa 120-luokkiinkin. Yksittäisenä ori on väläytellyt tätäkin isommilla esteillä, kun joskus on uteliaisuudesta pitänyt kokeilla sen kapasiteetin rajoja.

Maastoilua Lotto rakastaa. Huomatessaan, että suuntana ovat lähimetsät kentän sijaan nousevat orin korvat innokkaaseen höröasentoon ja askel pitenee kuin huomaamattaan. Jos Lotolta kysyttäisiin, ei sen kanssa muuta tehtäisikään kuin maastoiltaisi. Ja onhan ori todellakin aivan mainio maastoilukaveri. Varmajalkaisella orilla voi samota keskellä ryteikköä, sen kanssa voi kulkea vilkkaasti liikennöidyn tien pengertä tai sen voi luottaa ylittävän minkä tahansa metsässä vastaan tulevan esteen, tarkoitettiin esteellä sitten oikeaa maastoestettä tai erikoisempaa pinnanmuotoa. Reippaat laukkamaastot Loton kanssa ovat parasta, mitä on keksitty, mutta orista on myös pitkille, rauhallisille vaelluksille. Rohkea ori on täydellinen kenttäratsu, ja sen kanssa voikin turvallisin mielin hypätä maastossa mitä tahansa. Mikään ei tuota sille ongelmia, ja hankalatkin esteet ylittyvät Loton upean ponnistusvoiman ansiosta.

Kilpailuihinkin Lotto on ihan kelpo kaveri. Kiltti ori tykkäisi tehdä tuttavuutta muiden hevosten kanssa, ja sille on pettymys, kun kilpailuissa tämä ei olekaan mahdollista. Matkustaminenkin on Lotolle hieman epämieluisaa puuhaa, jos se ei viihdy sisällä tallissakaan, miten sen voisi olettaa viihtyvän trailerissa? Orin kanssa ei koskaan suunnatakaan kilpailureissuille yksin, vaan trailerissa on mukana vähintään suloinen maskotin virkaa toimittava tuholaisponimme, muuten matkustamisesta on turha kuvitella selviävänsä niin, että sekä hevonen että kuljetuskalusto pääsevät ehjänä perille. Kaverin kanssa Lotto matkustaa joten kuten, ei se paikkoja riko, mutta ei se rauhoitukaan. Lastautumienkaan ei ole helpoimmasta päästä, mutta nämä ongelmat onneksi unohtuvat orin tuodessa kilpailuista ruusukkeen kotiin.


© tallin omaisuutta

- Sukuselvitys

i. Lottovoitto
ii. Kenossa
iii. Vinossa
iie. F.R. Ruustinna
ie. Kultajuhla
iei. Hävitty Hopea
iee. Sinisiipi
e. Lukkoon Lyöty
ei. Puulla Päähän
eii. Puujalka
eie. Haivei
ee. J.R. Liisa
eei. Hermvanni
eee. Liisalotta

Praesent blandit dolor. Sed non quam. In vel mi sit amet augue congue elementum. Morbi in ipsum sit amet pede facilisis laoreet. Donec lacus nunc, viverra nec, blandit vel, egestas et, augue. Vestibulum tincidunt malesuada tellus. Ut ultrices ultrices enim. Curabitur sit amet mauris. Morbi in dui quis est pulvinar ullamcorper. Nulla facilisi. Integer lacinia sollicitudin massa. Cras metus. Sed aliquet risus a tortor. Integer id quam.

Morbi mi. Quisque nisl felis, venenatis tristique, dignissim in, ultrices sit amet, augue. Proin sodales libero eget ante. Nulla quam. Aenean laoreet. Vestibulum nisi lectus, commodo ac, facilisis ac, ultricies eu, pede. Ut orci risus, accumsan porttitor, cursus quis, aliquet eget, justo. Sed pretium blandit orci. Integer id quam. Ut eu diam at pede suscipit sodales. Aenean lectus elit, fermentum non, convallis id, sagittis at, neque. Nullam mauris orci, aliquet et, iaculis et, viverra vitae, ligula. Morbi mi. Nulla ut felis in purus aliquam imperdiet. Maecenas aliquet mollis lectus. Vivamus consectetuer risus et tortor.

- Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Isä/Emä Omistaja
o/t. 00.00.0000 i/e. VRL-,
o/t. 00.00.0000 i/e. VRL-,

- Kilpailukalenteri

KERJ: 0 sijoitusta
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00
00.00.0000 Paikka Luokk A 0/00

- Päiväkirja

21. kesäkuuta 2019: Lotonpoikanen
"Myynnissä 4v ori Mitäpä Lottoot (Lottovoitto/Lukkoon Lyöty/Puulla Päähän). Kiva päistärikkö. Tullut minulle suoraan kasvattajalta. Menee selästä askellajit, hyppää hyvin irtona. Ei hypätty selästä ja muutenkin säästeliäästi ratsastettu. Vahva ratsastaa, vaatii osaavan selkään. Ei ajettu. Hp. 3000 €. Soita ja kysy lisää."

Näillä tiedoilla lähdin katsomaan Lottoa. Vähän hirvitti, värillisten suomenhevosten omistajat olivat kuulemma hullua sakkia. Ja mitä minä nuorella suomenhevosorilla tekisin? Tallintäytettä kyllä, mutta miksi? Nykyiset kolmekin olivat aivan tarpeeksi, yksin kun tallia pyöritti ja yritti vielä palkkatöitäkin tehdä siinä samalla. Ja jos Mitäpä Lottoot olisi oikeasti vahva ratsastaa, ei ori olisi tarkoituksieni mukainen, ja olisin ajanut halki puolen Suomen aivan turhaan. Orin irtohypytysvideot olivat vakuuttaneet, mutta epäilin siitä huolimatta tehneeni suuren virheen.

"Lasse", esittelin itseni iisalmelaisen tallin pihassa minua vastaan tulleelle naiselle.
"Se meidän jyräori sua siis kiinnosti? Lähetään kattoon vaan Lottoa, hyvä jos siitä pääsee eroon", nainen tokaisi saaden niskakarvani nousemaan pystyyn. Ei vaikuttanut hyvältä. "Se on tuol ulkona, käyään hakeen se kentälle ni näät kuinka se liikkuu. Hyvä että sä oot tollanen mies, tää tarvis varmaan just sun kaltasen tommosen kunnon vahvan miehen selkäänsä, on toi naiselle aika raskas gägilläki", jatkoi nainen, joka ei ollut vaivautunut esittelemään itseään, selitystä.

Ainakin irtona Lotto näytti liikkuvan ihan mukavasti. Selkeästi hankalassa kasvun vaiheessa oleva, neliömäinen ja lihakseton ori liikkui paljon paremmin kuin sen ulkonäkö olisi antanut olettaa, livenä jopa paremmin kuin videoilla. Kun se saisi lihasta luidensa päälle ja hieman takakorkeus tasottuisi, tulisi siitä oikein korrektisti liikkuva hevonen.
"Se nappas tossa keväällä viis senttiä taakse lisää korkeutta ni sillä ei liiemmin oo ratsasteltu, se on vähä pellossa eläny. Mut voin sanoo, että vaikka se ei oo unelma ratsastaa, ni kylhän sä tästä itelles saat siitosorin vaikka se ei menis ees kirjoihin kun se on ton värinen", minulle esitelmöitiin.
"Jaa. No kyllä mä itelleni olisin ratsua hankkimassa, olisi ihan kiva päästä selkään?" käännyin kysyvästi naisen puoleen.
"No meillä ei kyl sille mitään varusteita oo tai mitään, että jos ilman satulaa suostut menemään. Tytär on kisoissa hevosesa kanssa, ja nää on samaa satulaa käyttänyt."
Tuijotin naista ihmeissäni. Hevosta olin tullut kokeilemaan ja sillä ei edes satulaa ollut. Oliko tämä todellista?
"Anteeksi, mä tulin ostamaan hevosta ja sitä ei pääse kokeilemaan?" kysyin tyrmistyneenä.
"No, tässä kävi vähän nyt näin. Tarve päästä tosta eroon olisi kuitekin aika kova, meille on tulossa ensi viikolla tytölle toinen kisahevonen ja meillä ei ole kun nämä kaksi karsinapaikkaa kun näin vieraalla ollaan. Jos ostat tuon perkeleen pois nurkista pyörimästä ja haet ennen ens tiistaita, niin mä myyn vaikka puolellatoista tonnilla", minulle kerrottiin.

En voinut muuta kuin tuijottaa naista järkyttyneenä. Jos värisuomenhevosihmisten sanottiin olevan omituisia, olivat värisuomenhevosista eroon pyrkivät ihamiset vähintään yhtä sekaisin. Yritettiinkö minulle todellakin myydä hevosta näillä puheilla?
"No, otatko vai etkö? Halvalla saat", nainen jatkoi inttämistä.

Tämän jälkeen muistikuvani ovat melko sumeita. Osaan kertoa vain sen, että kahden päivän kuluttua kotipihaani kaartoi hevoskuljetusliikkeen auto, josta kuljettaja purkasi ulos hämmentyneen näköisen suomenhevosorin ja lykkäsi riimunnarun käteeni. Näinkö niitä heräteostoksia tehtiinkään?

00. kuuta 2019: Merkinnän otsikko
Morbi mi. Quisque nisl felis, venenatis tristique, dignissim in, ultrices sit amet, augue. Proin sodales libero eget ante. Nulla quam. Aenean laoreet. Vestibulum nisi lectus, commodo ac, facilisis ac, ultricies eu, pede. Ut orci risus, accumsan porttitor, cursus quis, aliquet eget, justo. Sed pretium blandit orci. Integer id quam. Ut eu diam at pede suscipit sodales. Aenean lectus elit, fermentum non, convallis id, sagittis at, neque. Nullam mauris orci, aliquet et, iaculis et, viverra vitae, ligula. Morbi mi. Nulla ut felis in purus aliquam imperdiet. Maecenas aliquet mollis lectus. Vivamus consectetuer risus et tortor.

© Stall Isengård 2019       |       virtuaalitalli       |       virtuaalihevonen

VRL-00816