Tritium Sporthorses

etusivu || tilukset || hevoset || kasvatus

Tilukset

Nyt ollaan Amerikassa, eli kaikki on suurta. Niin ovat myös Tritiumin tilukset, nuo jättimäiselle alueelle levittäytyvät laitumet ja tallirakennukset. Rahaa näihin on palanut ihan liikaa, mutta mitä hevosten (ja oman mukavuuden eteen) ei tehtäisi. Suomen vaatimattomista hevospiireistä ponnistavalle Emmalle nämä puitteet ovat liikaa, mutta hulppeiden laukkatallien keskellä kasvanut Jonathan ei osaisi tyytyä vähempään. Amerikkalaiseen tapaan myös käytännöllisyys on kärsinyt upeita puitteita tavoitellessa. Se ei hulppeista puitteista välittävän Danin elämään vaikuta, mies tuo leivän pöytään fysiikan tohtorina, mutta käytännölisyydestä pitävän ja tallilla töitä paiskivan Emman elämään kyllä. Kuka esimerkiksi on keksinyt pystyttää lantalan hurjan mäen päälle? Tai sen, että karsinoiden ikkunaluukut on avattava sisäpuolelta, mutta niitä ei saa pysymään auki ilman ulkopuolelta kiinnitettäviä hakasia?

Ratsastusalueet ovat yhtä huikeat kuin tallikin. Kaksi kenttää, joista toinen on tähtitieteellisen suuri, sekä kaksi pressumaneesia, joiden pressut saa helposti vedettyä syrjään ja tehtyä niistä katettuja kenttiä. Nämä varmistavat sen, että tallilta löytyvät laadukkaat ratsastusalueet vuoden ympäri. Estekalustoa ei Tritiumista juuri löydy. Puomeja löytyy kasa, mutta estetolppia ehkä neljät. Hevosemme ovat kouluhevosia, joten hyppääminen niiden kanssa ei näyttele suurta roolia. Maastomme voisivat olla paremmat, mutta ei niissä mitään vikaakaan ole. Laiduntemme ympäri kiertää useita reittejä, ja naapurin suuren lihakarjatilankin ympäri pystyy ratsastamaan. Metsään peltojen keskeltä ei kovin helposti pääse, mutta jos pidemmälle lenkille suuntaa, voi hyvin suunnata kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan kansallispuistoon, josta löytyy useita ratsastukseenkin soveltuvia polkuja.

Henkilöstö

Tallia pitää rautaisessa otteessaan suomalainen Emma Virta. Nainen lähti aikoinaan Yhdysvaltoihin tavoittelemaan amerikkalaista unelmaa päätyen suurelle laukkatallille lannanlappaajaksi. Se ei ollut naisen unelma, mutta tulevaisuus ei antanut toivoa paremmasta. Mahdollisuus oman tallin perustamiseen tuli laukkatallin omistajan pojan, Jonathan "Dan" Davisin kautta - kaksikosta syntyi nopeasti pariskunta. Danin haluttomuus jatkaa laukkabisneksessä johtivat pariskunnan ensin Bostonin opiskelijaelämään, jossa Danin opiskellessa fysiikkaa Emma teki töitä ammattimaisessa, suuressa puoliverisiittolassa. Miehen valmistuttua pariskunta suuntasi katseensa kohti Marylandia ja Danin kovapalkkaista työtä Nasan fyysikkona.

Nykyisin kolmeakymmentä lähentelevä pariskunta elää unelmaansa, molempien osapuolten elämä on lähes täydellistä. Jonathan paiskii työtä Nasan lisäksi tallilla, laukkahevosten parissa kasvanut mies pysyy hevosen kuin hevosen kyydissä menettämättä hermojaan. Ei mies hullumpi kouluratsastajaan ole, vaikka onkin enemmän kotonaan reippaiden laukkaratsujen kuin puoliveristen selässä. Vaalea suomineito Emma vastaa tallista. Nainen on tarkka hevostensa suhteen, mutta osaa pistää leikiksi, ja naisen musta ja huumori meneekin usein yli muiden ymmärryksen. Ihmiset sanovat huumorin tuoneen Emman ja Danin yhteen, heidän huumorinsa on yhteenlaskettuna niin säkkipimeää ja alatyylistä, että korvien peittäminen ei ole mitenkään liioilteltu suojautumistoimenpide. Emma on taitava ratsastaja, joka ei anna hevillä periksi tai kaihda paljon työtä vaativiakaan hevosia. Hevosten hyvinvointi menee naisella parisuhteen edelle, ja häntä voisi luonnehtia kaikin puolin lähes täydelliseksi tallinpitäjäksi, niin aidosti hän välittää hevosistaan.

Tritium työllistää tällä hetkellä Emman lisäksi yhden osa-aikaisen työntekijän. Christina Brown on aito keskilännen kasvatti, western-taitaja. Luonnonlapsi on kasvanut kiinni westernpenkkiin, mutta tekee Tritiumissa töitä rahoittaakseen opiskelunsa. Työpaikan Tritiumissa Christina sai Jonathanin kautta, tallille tarvittiin lisäparia käsiä ja nainen päätyi Danin pitämälle luennolle kuuntelemaan. Kuultuaan hevosten kanssa kokeneesta tytöstä ehdotti mies nuoren naisen palkkaamista tyttöystävälleen. Christinalla on suunnitelmissa muuttaa valmistuttuaan takaisin kotiinsa Teksasiin, ja käydä perheensä tilalta käsin töissä Houstonin Space Centerissä. Se on suurin syy siihen, että Dan edes ehdotti tytön palkkaamista, hän halusi tukea naisen suunnitelmia, jotka olivat lähellä hänen omaa elämäänsä.

Nainen ei juuri hevosen selässä viihdy, hän on tottunut aivan erilaiseen ratsastukseen, mutta touhuaa kärsivällisesti varsojen ja hätäisten emätammojen kanssa. Tunnollisen luonnonlapsen hevosenlukutaitoa ei voi kuin ihailla, hän on juuri se henkilö, jonka haluaisit tallillesi töihin. Naisen varaan voi jättää koko tallin pyörittämisen viikonloppureissun ajaksi, ja kaikki hevoset on täydellisesti hoidettu ja paikat kiiltävät puhtauttaan palatessasi takaisin. Dan ja Emma eivät ole niinkään varmoja, että ovat valmiita päästämään naisen palaamaan Teksasiin hänen valmistuttuaan, niin tärkeä Christina on tallille.

Tallielämä

Tallin toiminta ei suinkaan rajoitu pelkkiin tallin sisäisiin muuttujiin. Vai mitä sanot siinä vaiheessa, kun naapurin monisatapäinen lihakarjalauma viilettää vapaana kohti hevostesi laitumia? Et ainakaan soita naapureillesi, vanhollinen republikaanipariskunta jaksaa aina mäkättää Emman suomalaistaustasta ja siitä, kuinka Danille maksetaan isoa palkkaa heidän verorahoistaan. Siellä on navetan isäntä valmiina haulikon kanssa ampumaan hevosemme, jos heidän lehmiinsä kosketaan. Varsinkin, kun yksi parhaista maastoreiteistämme perustuu täysin siihen armoon, että saamme kulkea heidän tiluksiensa lävitse. Tilan emäntä on pehmeämpää sorttia, vaikka onkin samanlaisen trumpismin kannattaja kuin miehensä, rääväsuisen emännän saattaa nähdä joskus Tritiumin mailla ihastelemassa pieniä varsojamme, jotka ovat melkein yhtä hienoja kuin heidän vasikkansa. Oriemme hienous on kuitenkin kaukana siitä, millainen heidän palkittu siitossonninsa on.

Hevosemme elävät hyvää hevosenelämää verrattuna siihen, millaista elämää GP-tason ratsut yleensä elävät. Emma on tuonut Suomesta mukanaan kokopäivärauhausten ja varsapihattojen ideologian, joita Tritiumissa hyödynnetäänkin mahdollisuuksien mukaan.


© TRITIUM SPORTHORSES
ulkoasun toteuttanut Narie
VIRTUAALITALLI || VIRTUAALIHEVONEN