Avaruusmatkaaja "Ruu"

Rotu suomenhevonen Syntymäaika 12.05.2017 (8v)
Sukupuoli tamma Koulutus ko. vaB re. 110cm CIC1 noviisi
Säkä 156cm Omistaja miivi VRL-13320
Väri punaruunikko Kasvattaja Kauko-Ratsut Oy evm
KTK-II


© ratsastuskuvien kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, muut VRL-04373

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.

Nam molestie nec tortor. Donec placerat leo sit amet velit. Vestibulum id justo ut vitae massa. Proin in dolor mauris consequat aliquam. Donec ipsum, vestibulum ullamcorper venenatis augue. Aliquam tempus nisi in auctor vulputate, erat felis pellentesque augue nec, pellentesque lectus justo nec erat. Aliquam et nisl. Quisque sit amet dolor in justo pretium condimentum.

i. Kosmonautti
159cm prt
ii. Tähti-Taimi
160cm rt
ie. Kovanonnetar
154cm vprt
e. Hälläväliä
150cm prn
ei. Kaikista Kamalin
152cm prn
ee. Helmiharha
149cm prt

i. Kosmonautti syntyi pienelle harrastetallille, jonka omisti Laura Kailo Jyväskylästä. Kasvattaja ei ollut juurikaan perehtynyt suomenhevosiin, mutta ajatteli astuttaa vanhan jalkavaivaisen Kovaonnettaren siihen aikaan pinnalle nousseella ratsuorilla Tähti-Taimella. Odotukset varsalle eivät olleet järin suuret, sillä emällä ei ollut jälkeläisnäyttöä ja tarkoituksena ei ollut kuin saattaa maailmaan perushyvä harrasteratsu Kovaonnettaren manttelinperijäksi. Ensimmäisten kahden elinvuoden aikana Kosmonautiksi nimetty punarautias läsipäinen ja sukkajalkainen orivarsa ei herättänyt suuria tunteita, mutta kolmivuotiaaksi käännyttyään alkoi ori kasvattaa lihaksia. Onneksi kasvattaja ei ollut toteuttanut suunnitelmaansa ruunata oria, sillä siitä kasvoi erittäin miellyttävä, isoliikkeinen ja näyttävä ratsuori, joka päätettiin antaa ammattiratsuttajalle ratsutettavaksi. Ratsuttaja osallistui Kosmonautin kanssa ikävuosikarkeloihin ja tulos oli hämmästyttävä. Ori palkittiin peräkkäisinä vuosina parhaana 4-vuotiaana ja parhaana 5-vuotiaana. Puskaratsastajana tunnettu kasvattaja teki raskaan päätöksen ja päätti myydä Kosmonautin eteenpäin, sillä ei olisi itse pystynyt viemään oria sille tasolle, mihin sillä rahkeet riittäisivät. Orin osti Kaisu Merentausta, jonka hoteissa ori kilpaili este- ja kouluratsastuksessa useiden vuosien ajan hyvin tuloksin. Jälkensä Kosmonautti on jättänyt suomenhevosten jalostukseen, sillä vaikka se polveutuukin suhteellisen tunnetusta isäorista, on sen emälinja tuntematonta ratsupiireissä.

ii. Tähti-Taimi käänsi katseen jos toisenkin olemuksellaan, jossa oli sitä kuuluisaa jotakin. Läsipäinen Tähti-Taimi oli 160-senttinen, vanttera ja jykevä hevonen, jonka jokaisessa jalassa oli polvisukat. Myöhemmin paljastui orin kantavan sabinogeeniä, sillä monet sen varsoista olivat suurimerkkisiä geenitestattuja sabinoita. Tähti-Taimen kasvatti pitkän linjan suomenhevoskasvattaja Tuula Rantanen, joka kilpaili kasvattamillaan hevosilla kouluratsastuksessa. Osa Tuulan kasvattamista suomenhevosista ovat pärjänneet myös vaativalla tasolla kouluratsastuksessa. Myöhemmin kuvioihin tulivat myös estesuomenhevoset, kun Tuulan poika Erno Rantanen innostui suomenhevosista. Tähti-Taimi on osoitus, että parhaimmillaan suomenhevonen toimii molemmissa lajeissa. Tähti-Taimella on palkintokaapissaan muun muassa kaksi suomenhevosten koulumestaruutta ja yksi estemestaruus sekä useita sijoituksia kyseisissä lajeissa. Kun Tähti-Taimea alettiin tarjota jalostukseen, riitti sille tammoja useiden vuosien ajan. Orin tammat tiinehtyivät hyvin ja se periytti jälkeläisilleen suorituskyvyn ja värin lisäksi myös miellyttämisenhaluista ja fiksua luonnettaan. Tähti-Taimi lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

ie. Kovanonnetar syntyi Pentti Kososen ravitallille Jämsään. Nimensä tamma sai sen ensimmäisten elinpäiviensä epäonnesta, sillä sen emä varsoi tammavarsan vahingossa alaspäin viettävälle penkereelle, josta vastasyntynyt varsa luisui alla virtaavaan matalaan ojaan. Muutenkaan kolea juhannussää ei ollut ihanteellinen vastasyntyneelle varsalle, mutta viileässä vedessä varsa oli välittömässä vaarassa. Kovanonnettaren emä Kaliiperiina ravasi hädissään edestakaisin piennarta ja hirnui lohduttomasti ulottumattomissa olevalle varsalleen. Pentti huomasi talonsa ikkunasta levottomien hevosten liikkumisen laitumella ja löysi ojassa makaavan varsan. Pentti kantoi varsan ojasta ylös ja soitti vaimolleen, joka toi vilttejä ja täkkejä laitumelle. Tamma ja varsa siirrettiin seuraaviksi päiviksi tallin lämpöön ja varsaa tarkkailtiin säännöllisesti. Kovanonnetar toipui hyvin pientä nuhaa lukuunottamatta ja siitä kasvoi kaunis liinaharjainen tamma. Valitettavasti tamman juoksu ei kulkenut, sillä se oli liian verkkainen ja tyyni ravihevoseksi. 6-vuotiaana Kovanonnetar myytiin ja sen osti harrasteratsastaja Laura Kailo Jyväskylästä. Kovanonnetar ratsutettiin ja harrasteratsuna vaaleanpunarautias piirtopäinen tamma olikin erinomainen ja omistajalleen varsin rakas. Kovanonnetar eli elämänsä onnellisena pihatossa ja sillä maastoiltiin paljon. 14-vuotiaana Kovanonnetar loukkasi etusensa estetunnilla ja ei toipunut enää entiselleen. Kovanonnetar päätettiin astuttaa ja tuloksena olikin upea Kosmonautti. Valitettavasti Kosmonautin lahjojen paljastuessa parin vuoden päästä, oli Kovanonnetar jo lähes 18-vuotias eikä sen tiinehtyminen enää onnistunut useista yrityksistä huolimatta. Kovaonnetar sai toimia elämänsä viimeiset vuodet oloneuvoksena ja seurahevosena Laura Kailon muille hevosille ja se lopetettiin vasta 31-vuotiaana äkillisen lannehalvauksen vuoksi.

e. Hälläväliä oli kaunis punaruunikko tamma, jolla ei ollut yhtä ainutta valkoista merkkiä missään. Erisukuisen tamman kasvatti Hannele Iivanainen, joka oli kasvatuksessaan keskittynyt juuri erisukuisten suomenhevosten kasvattamiseen. Lisäksi Hannelea kiehtoivat suomenhevosen erikoisvärit. Hannele tunnettiin Halivan Ratsastuskoulun omistajana, sillä nainen piti ratsastuskoulua miltein 30 vuotta. Hannele on kertonut Hälläväliän olleen yksi naisen elämän hevosista, sillä se oli yksi tallin ensimmäisistä kasvateista ja myöhemmin kantaemä monille hienoille suomenhevoslinjoille. Hälläväliä ei koskaan kilpaillut eikä juuri poistunut kotitalliltaan, mutta se ei rauhaa ja rutiineja rakastavalle hevoselle ollut mikään ongelma. Tamma astutettiin heti nelivuotiaana ja elämänsä aikana se varsoi peräti kahdeksan varsaa, joka on tammalle aikamoinen luku. Emätammana Hälläväliä oli erinomainen, se hoivasi omien varsojensa lisäksi myös muiden tammojen varsoja. Suurisydäminen Hälläväliä toimi myös lasten talutustunneilla satunnaisesti, sillä tämän varmempaa ja rauhallisempaa hevosta ei koko ratsastuskoulussa ollut. Viimeisimmän tiineyden loppupuolella Hälläväliä alkoi ähkyilemään ja tamman kunto huononi nopeasti. Varsominen oli rankka, mutta molemmat selvisivät. Hälläväliä ei kuitenkaan koskaan toipunut ja ikäkin alkoi sillä painaa. Mahalaukusta löydettiin suuri kasvain, joka osaltaan vaikutti tamman ähkyilyyn. Raskain sydämin Hannele teki päätöksen lopettaa Hälläväliä, ennen kuin se joutuisi kärsimään kivuista ja toistuvista ähkyistä.

ei. Kaikista Kamalin sai ristimänimekseen varsin surkuhupaisan nimen. Sen kasvattaja Turo Kivi tunnettiin yhtenä Suomen suurimmista hevoskasvattajista, vaikkakin miehen toimintaa arvosteltiin rahanahneena ja päämäärättömänä. Joka vuosi Turon tallille syntyi kymmeniä uusia varsoja, jotka elivät isoissa varsapihatoissa oman onnensa nojassa ja niitä käsiteltiin melko vähän. Sinä vuonna, kun Kaikista Kamalin syntyi, Turo nojaili laitumen aitaan ja katseli kesäisiä varsoja miettien niille nimiä. Ruipelo ja isopäinen, vänkyräjalkainen tummanpunaruunikko ori toljotti Turoa takaisin ja Turo totesi tupakka huulessaan, että tuo on kyllä Kaikista Kamalin. Uuden kodin Kaikista Kamalin sai, kun kolmevuotiaana sen osti Hannele Iivanainen, joka oli ihastunut paitsi orin väriin myös sen harvinaiseen sukuun. Hannele sai tehdä pitkän työn, jotta se sai aran ja ihmisiin tottumattoman orin koulutettua, mutta lopputulos oli hyvä. Säännöllisen treenin ja hyvän ruokinnan ansiosta Kaikista Kamalin alkoi saada myös lihaksia eikä se ollut ollenkaan niin rujon näköinen kuin varsavuosinaan. Kaikista Kamalin jäi luonteensa puolesta hieman varautuneeksi ja säikyksi, minkä vuoksi se ei kisakentillä yltänyt aivan tasolleen ja sen kisaura päätettiin unohtaa parin vuoden yrittämisen jälkeen. Ori oli tyytyväisempi kotiympäristössä, jossa se sai vahtia omaa tammalaumaansa ja liikkua stressivapaasti vuokraajansa ratsastamana. Kaikista Kamalin menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen, jonka arveltiin olevan sydänkohtaus, vain 14-vuotiaana, mutta se ehti kuitenkin astua useamman vuoden ajan Hannele Iivanaisen tammoja.

ee. Helmiharha oli pieni, lähes pienhevoskokoinen punarautias tamma, jonka Hannele Iivanainen osti sen suvun perusteella. Helmiharha nimittäin oli syntynyt Ivalossa, lähes täysin eristyksissä valtavirran muotioreista. Sen suku pohjautui pitkälti työhevosiin eikä se itse ollut kilpakenttiä nähnytkään. Monet puristelivat päätään kuullessaan, että Hannele aikoi ajaa yli 2000 kilometriä maalaishevosen perässä, mutta itsepäinen nainen halusi täysin harvinaissukuisen suomenhevosen talliinsa. Helmiharha oli vaatimattoman näköinen ja melkoisen vanttera, mutta rakenne sillä oli kohdillaan. Se kantakirjattiin työhevoslinjalle II-palkinnolla ja se sai kiitosta erityisesti jalka-asennoistaan. Liikkeet Helmiharhalla olivat matalat, minkä vuoksi se oli suosittu tuntihevonen, koska sen selässä oli niin helppo istua. Luonteeltaan Helmiharha oli tasainen ja laiskahko, eikä se hermostunut yhtään mistään. Helmiharha varsoi neljä varsaa, mutta viimeisessä varsomisessa sen kohtu vaurioitui niin, ettei sitä voitu enää astuttaa. Helmiharha jatkoi tuntiratsuna ja jäi eläkkeelle vasta 21-vuotiaana. Vihreille laitumille Helmiharha laukkasi vain vuosi eläköitymisen jälkeen hiekkaähkyn vuoksi.

© Sylvi

00.00.0000 rotu-skp Nimi
00.00.0000 rotu-skp Nimi

NJ
22.02.2019 kutsu irtoSERT
23.04.2019 kutsu irtoSERT
VSN
18.03.2019 kutsu RCH
21.04.2019 kutsu RCH
ERJ - 38 sijoitusta
14.07.2017 Erkinheimot 110cm 2/30
14.07.2017 Erkinheimot 110cm 02/30
03.09.2017 Zurück 100cm 03/30
04.09.2017 Zurück 110cm 02/30
05.09.2017 Kilpakeskus Chermia 110cm 03/30
07.09.2017 Kilpakeskus Chermia 110cm 02/30
08.09.2017 Erkinheimot 110cm 04/30
10.09.2017 Kilpakeskus Chermia 110cm 04/30
15.09.2017 Zurück 110cm 01/30
15.09.2017 Erkinheimot 110cm 03/30
19.09.2017 Erkinheimot 110cm 03/30
19.09.2017 Erkinheimot 110cm 01/30
19.09.2017 Zurück 100cm 05/30
22.09.2017 Zurück 110cm 02/30
23.09.2017 Zurück 110cm 01/30
24.09.2017 Erkinheimot 110cm 05/30
25.09.2017 Erkinheimot 110cm 05/30
25.09.2017 Zurück 110cm 02/30
26.09.2017 Zurück 110cm 04/30
28.09.2017 Zurück 110cm 05/30
30.09.2017 Erkinheimot 110cm 02/30
02.12.2017 Teilikorpi 110cm 6/40
09.12.2017 Teilikorpi 110cm 5/40
01.02.2018 Teilikorpi 100cm 1/40
08.02.2018 Teilikorpi 100cm 3/40
08.02.2018 Teilikorpi 100cm 2/40
10.02.2018 Teilikorpi 100cm 6/40
12.02.2018 Teilikorpi 100cm 3/40
13.02.2018 Teilikorpi 100cm 6/40
15.02.2018 Teilikorpi 100cm 2/40
16.02.2018 Teilikorpi 100cm 2/40
15.09.2018 Hornanhovi 110cm 3/30
16.09.2018 Hornanhovi 110cm 5/30
22.09.2018 Hornanhovi 110cm 2/30
23.09.2018 Hornanhovi 110cm 4/30
27.09.2018 Hornanhovi 110cm 2/30
29.09.2018 Hornanhovi 110cm 5/30
30.06.2017 Kuuralehto ERJ-Cup 110cm 2/119
KERJ - 39 sijoitusta
21.05.2017 Adina Tuttari 2/5
01.06.2017 Delicate CIC1 4/30
01.06.2017 Mörkövaara CIC1 2/30
02.06.2017 Mörkövaara CIC1 3/30
03.06.2017 Delicate CIC1 2/30
03.06.2017 Tuiskula CIC1 2/30
04.06.2017 Tuiskula CIC1 5/30
06.06.2017 Tuiskula CIC1 3/30
08.06.2017 Tuiskula CIC1 1/30
10.06.2017 Delicate CIC1 4/30
10.06.2017 Mörkövaara CIC1 5/30
11.06.2017 Delicate CIC1 5/30
11.06.2017 Tuiskula CIC1 5/30
16.06.2017 Tuiskula CIC1 3/30
25.06.2017 Tuiskula CIC1 4/30
17.08.2017 Turmeltaja CIC1 4/30
30.08.2017 Turmeltaja CIC1 1/30
11.09.2017 Turmeltaja CIC1 5/30
14.09.2017 Turmeltaja CIC1 4/30
15.09.2017 Turmeltaja CIC1 3/30
19.09.2017 Turmeltaja CIC1 3/30
24.09.2017 Turmeltaja CIC1 3/30
25.09.2017 Turmeltaja CIC1 1/30
26.09.2017 Turmeltaja CIC1 1/30
27.09.2017 Turmeltaja CIC1 1/30
30.09.2017 Turmeltaja CIC1 4/30
19.09.2017 Hengenvaara CIC1 3/50
22.09.2017 Hengenvaara CIC1 5/50
12.12.2017 Turmeltaja CIC1 1/40
18.12.2017 Turmeltaja CIC1 4/40
23.07.2018 Winterhold CIC1 3/40
24.07.2018 Winterhold CIC1 1/40
28.07.2018 Winterhold CIC1 5/40
13.09.2018 Winterhold CIC1 4/20
14.09.2018 Winterhold CIC1 2/20
11.06.2019 Susiraja CIC1 4/30
15.06.2019 Syrjän Ratsutalli Helppo 5/30
19.06.2019 Syrjän Ratsutalli Helppo 1/30
30.11.2017 Turmeltaja KERJ-Cup CIC1 8/125
KRJ - 40 sijoitusta
10.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 1/30
08.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 3/30
06.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 1/30
04.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 4/30
04.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 2/30
03.08.2017 Mörkövaara Vaativa B 1/30
25.05.2017 Stewart Vaativa B 1/75
02.09.2017 Fiktio Vaativa B 1/39
11.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 3/40
11.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 6/40
16.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 3/40
03.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 5/40
05.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 4/40
09.12.2017 Teilikorpi Vaativa B 3/40
10.12.2017 Duán Stable Vaativa B 4/30
12.12.2017 Duán Stable Vaativa B 3/30
13.12.2017 Duán Stable Vaativa B 2/30
14.12.2017 Duán Stable Vaativa B 1/30
16.12.2017 Duán Stable Vaativa B 2/30
17.12.2017 Duán Stable Vaativa B 4/30
18.12.2017 Duán Stable Vaativa B 4/30
21.12.2017 Duán Stable Vaativa B 1/30
22.01.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B 1/30
23.01.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B 1/30
23.01.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B 2/30
25.01.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B 2/30
26.01.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B 1/30
09.03.2018 Hengenvaara Vaativa B 7/93
07.03.2018 Hengenvaara Vaativa B 3/93
05.03.2018 Holmberg Vaativa B 1/50
28.02.2018 Mörkövaara Vaativa B 2/30
26.02.2018 Mörkövaara Vaativa B 1/30
25.02.2018 Mörkövaara Vaativa B 4/30
21.02.2018 Mörkövaara Vaativa B 4/30
21.02.2018 Mörkövaara Vaativa B 1/30
05.01.2018 Fiktio Vaativa B 2/40
17.12.2017 Gestüt Helmwald Vaativa B 5/30
16.12.2017 Gestüt Helmwald Vaativa B 2/30
12.12.2017 Gestüt Helmwald Vaativa B 5/30
31.07.2018 Runoratsut KRJ-Cup Vaativa B 2/233
VVJ - 33 sijoitusta
02.06.2017 Vähäpelto Noviisi 1/30
03.06.2017 Vähäpelto Noviisi 5/30
05.06.2017 Vähäpelto Noviisi 3/30
08.06.2017 Vähäpelto Noviisi 5/30
13.06.2017 Vähäpelto Noviisi 2/30
16.06.2017 Vähäpelto Noviisi 4/30
02.06.2017 Mörkövaara Noviisi 5/30
08.06.2017 Mörkövaara Noviisi 3/30
10.06.2017 Mörkövaara Noviisi 1/30
01.08.2017 Hengenvaara Noviisi 1/21
04.08.2017 Hengenvaara Noviisi 2/21
06.08.2017 Hengenvaara Noviisi 1/21
26.07.2017 Härdelli Noviisi 4/26
01.08.2017 Härdelli Noviisi 1/26
04.08.2017 Härdelli Noviisi 5/26
16.09.2017 Hengenvaara Noviisi 5/100
17.09.2017 Hengenvaara Noviisi 2/100
18.09.2017 Hengenvaara Noviisi 8/100
18.09.2017 Hengenvaara Noviisi 8/100
25.09.2017 Hengenvaara Noviisi 3/100
26.09.2017 Hengenvaara Noviisi 10/100
30.09.2017 Hengenvaara Noviisi 7/100
12.09.2017 Wolf Sporthorses Noviisi 2/30
16.09.2017 Wolf Sporthorses Noviisi 3/30
02.09.2017 Escorant Trakehners Noviisi 2/21
03.09.2017 Escorant Trakehners Vaativa 2/30
05.09.2017 Escorant Trakehners Noviisi 4/21
08.09.2017 Escorant Trakehners Noviisi 4/21
08.09.2017 Escorant Trakehners Vaativa 1/30
13.09.2017 Escorant Trakehners Vaativa 3/30
20.09.2017 Escorant Trakehners Noviisi 3/21
15.06.2019 Rushock Bog Noviisi 6/40
17.06.2019 Rushock Bog Noviisi 4/40

00.00.0000 (kirjoittanut omistaja)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.