Hirviönhoukutus

KTK-II


© VV, ratsastuskuvat PJ, lisää kuvia alempana

"Hukka"
VH18-018-1672

suomenhevosori
syntynyt 15.08.2018 (8v)
tprt 161cm

ko. heA re. 100cm helppo vaativa

tuoja VRL-13320
omistaja VRL-13320

KTK-II


© AK, lisää kuvia alempana

Elämäm kovan koulun yliopistotasolla suorittanut Hukka kuvittelee olevansa aina oikeassa. Itsepäinen, joustamaton ori oikein kiteyttää suomijuntin; se on yksinkertainen putkiaivo, joka haraa vastaan miltei raivoisalla vimmalla kokiessaan olevansa oikeassa ja ihmisen väärässä. Ahnekin tämä on, taluttaessa saa oikeasti olla jämäkkänä, ettei Hukka puske väkipakolla voikukkien tai koivunlehtien kimppuun.

Suurimman osan ajasta ori on ihan helppo hoitaa; se nostaa kavionsa ja avaa suunsa, saattaa olla vähän hidas siirtämään takamustaan ja pullistelee miltei joka satuloinnin yhteydessä. Kaiken saa kuitenkin tehtyä, raspauksen, kengityksen, klippauksen ja sen sellaisen suhteen Hukka on oikeastaan hirvittävän helppo hevonen. Matolääkkeen, oikeastaan ihan kaiken muunkin etäisestikään syötäväksi kelpaavan, raudikko hotkii ahneesti ilman ensimmäistäkään ajatusta siitä, mitä oikein syö. Varo sormiasi, ja jätä herkut aina johonkin astiaan! Näykkimistä ori ei ole oppinut, eikä kyllä tarvitse oppiakaan.
Isoimmat ongelmat ovat talutus- ja lastauskäytös, eivätkä nekään onneksi ilmene joka kerta. Hukka kävelee melkoisen hitaasti, vielä hitaammin jos sitä hoputtaa, pyrkien aina syömään mikäli huomaa mitään syötäväksi kelpaavaa. Tammoille se lirkuttelee pistäen jalalla vähän koreammin, oreillekin mokoma möykkää vähän turhan suurella innolla kamalan mölykarjunnan kera. Lastaamiseen tarvitaan joko apukäsiä tai ämpärillinen jotain herkkuruokaa, jonka perässä ahne ori kävelee kyytiin (heinäverkko ei riitä). Matkan ajan raudikko on yleensä ihan hiljaa, täpötäysi heinäverkko sekä näkymät peittävä orilevy tyynnyttelevät oman elämänsä kovimman karjun kummasti.

Junttivaihde menee päälle saman tien kun pitäisi tehdä töitä. Hukka on jo etukäteen päättänyt, millä ehdoilla tekee töitä, kuinka pitkään ja miten reippaasti, vai onko tänään lakisääteisen vapaan vuoro. Ori on ihan mestari kovasuiseksi ja -kylkiseksi heittäytymisessä, apujen totaalisessa ignoorauksessa noin muutenkin sekä lapa edellä puskemisessa toivomaansa suuntaan. Raudikko kyllä asettuu, taipuu ja suoristuu vallankin nätisti, paitsi silloin kun päättää, ettei tänään mitään jumpata, vaan istahdetaan sohvalle olusen ja makkaran kanssa katsomaan urheilua. Tai mikä tämmöisen stereotypian hevosvastine sitten lieneekään.
Hukka ei säväytä liikkeiltään tai hyppytekniikaltaan, vaan on aika lailla just eikä melkein keskiverto perussuokki joka mittarilla. Se pärjää kyllä omalla tasollaan, muttei ole tuleva rotumestari oikein missään. Suoritusvarmuus riippuu pitkälti mielialasta, ei osaamisesta (Hukka on osaamisensa suhteen hyvin tasainen); mikäli just nyt ei huvita, herra ei tee, edes väkisin. Mikäli huvittaa, eteenpäinpyrkimystä löytyy oikeinkin hyvin, askelissa on tarmoa ja takaosakin työntää ihan mallikkaasti.

Mikäli Hukka ei halua tehdä jotain, se ei myöskään tee, aivan sama mitä mieltä ratsastaja on asiasta. Yhteistyöhaluisina päivinään raudikko tekee kyllä, muttei kovin pienin tai herkin avuin. Sellaiset tuntuvat menevän vähän ohi, NIMEN kanssa pitää olla hyvin selkeä ja tarkka, vähän turhankin kanssa. Sitten ori tekee ihan tyytyväisenä niin pohkeenväistöt kuin esteradatkin. Treenin päätteeksi sopii sitten tarjota jotain herkkuja ja mieluiten vielä melassivettä, kiitos.
Jos jostain Hukkaa voi ihan tosissaan kehua, niin sen tasapainosta, rohkeudesta ja hermoista. Raudikko ei varmasti kompuroi tai kompastele kuin ääriharvoin ja silloinkin lähinnä toivottoman huonon, epätasaisen pohjan vuoksi. Mikäli maastossa tulee vastaan hirvi, irti päässyt koira tai vaikka metsuri, niin Hukka ottaa vähän tukevamman asennon, puhisee sieraimet suurempina ja tuijottaa vastaantulijaa suostumatta hievahtamaankaan, vaikka ratsastaja laskeutuisi satulasta kiskomaan ohjista. Muut väistävät, Hukka ei. Touhu menee ehkä tyhmänrohkean uhman puolelle, vaan ainakaan tämän hevosen kanssa ei tarvitse pelätä, että maastosta palataan kiitolaukkaa kotiin!

Kilpaileminen ei Hukkaa kiinnosta, muttei toisaalta jännitäkään. Turha kuvitella, että yleisön edessä raudikko jotenkin maagisesti toimisi joka ikinen kerta niin hyvin kuin parhaimmillaan toimii. Jos herraa ei kiinnosta, se saattaa alkutervehdyksen sijaan kävellä mutustelemaan koristekukkasia tai tehdä jotain vastaavaa, mikä kyllä jää mieleen aiheuttaen samalla taustajoukoille valtavaa häpeää. Hyvinä päivinä ori tekee ihan asiallisesti töitä, koska sattuu olemaan siinä mielentilassa eikä junttiuho pistä kapuloita rattaisiin.

© Lissu T.


© AK

- Sukuselvitys

i. Miehinen Mies
ii. Tosimies
ie. Kolautus
e. Hetta
ei. Takakireä
ee. Hekate

i. Miehinen Mies oli vaaleanpunarautias 174-senttinen valtava suomenhevosori, joka käänsi katseita minne tahansa se menikin. Suomenhevoseksi epätyypillisen isokokoinen ja pitkäkoipinen Miehinen Mies kilpaili esteratsastuksessa menestyen ratsastajansa Onni Koistisen kanssa. Onni oli ostanut Miehisen Miehen juurikin kokonsa vuoksi, sillä Onni itsekin oli lähes kaksi metriä pitkä hujoppi eikä kapeista puoliverisistä löytynyt sopivaa menopeliä Onnin alle. Miehinen Mies kantakirjattiin III-palkinnolla kantakirjaan ja sen jalostusura ehti alkaa lupaavasti, mutta valitettavasti ori menehtyi vain 10-vuotiaana tapaturmaisesti omassa tarhassaan. Onneksi ori oli ehtinyt astua jo pari kautta ja sille syntyi kourallinen terveitä, isokokoisia varsoja, joista Onni Koistinen osti kaksi itselleen tuleviksi ratsuiksi.

ii. Tosimies oli syntyessään romuluinen varsa, joka kieltämättä oli kenen tahansa mielestä varsin ruma. Rautiaan liinaharjaisen Tosimiehen etuosa ja takaosa tuntuivat olevan eriparia ja se oli lisäksi vielä kovin kömpelön oloinen. Hitaasti kehittyvä Tosimies puhkesi kukkaan vasta 6-vuotiaana, jolloin sen kasvattaja vihdoin sai orin kaupaksi. Uusi omistaja oli tallinpitäjä Espoosta, kenttäratsastaja Jaana Piiroinen. Orin kanssa edettiin hitaasti ja hiljalleen siitä löytyi piilossa ollut potentiaali. Suurikokoisen Tosimiehen kasvu pysähtyi 171 senttimetrin tuntumaan ja orin ulkoinen olemus myös muuttui sen saadessa lihaksia ja aikuismaisuutta kroppaansa. Loppupeleissä Tosimiehestä tuli juuri se hevonen, jonka kanssa Jaana Piiroinen sai kokea uransa tähtihetket. Suomenhevosten kenttämestaruus ja siitä parin vuoden päästä hopeasija puhuvat puolestaan. Tosimies ei koskaan ollut jalostusori suosituimmasta päästä, mutta kyllä se sai parisenkymmentä varsaa elämänsä aikana. Niistä muutamat on nähty kenttä- ja esteradoilla, mutta vaativimmille kouluradoille varsoista ei ollut, sillä Tosimies itsekin tunnettiin melko mitäänsanomattomista askelistaan. Ori lopettiin vanhuudenvaivojen vuoksi 22-vuotiaana.

ie. Kolautus oli Stall Grandbackenin suosituimpia tuntihevosia. Kiltimpää, tasaisempaa ja nöyrempää hevosta ei koko tallista löytynyt. Punaruunikko 162-senttinen Kolautus teki aina kiltisti kaiken mitä pyydettiin ja se oli aina ratsastajien toiveissa ratsastuskoulujen välisiin kilpailuihin. Etenkin esteillä Kolautus oli lahjakas ja kuulemma sen kanssa on ylitetty jopa 130cm esteitä puhtaasti. Kolautuksen suku ei ollut kummoinen eikä Kolautus itsekään ollut kovin menestynyt hevonen, mutta se sai kaksi varsaa joista Miehinen Mies nähtiin esteradoilla ja tammavarsa Täräytys tunnetaan erittäin menestyneen jalostusori Kimmokkeen emänä. Voidaan siis tehdä johtopäätös, että periyttäjänä Kolautus oli erinomainen - sekä tietenkin tuntiratsuna.

e. Hetta ei koskaan kilpaillut edes pientä seurakilpailua tai harjoituskilpailua. Sen kasvattajana ja omistajana oli kotkalainen Juhani Mäkimaa, joka halusi luottotammansa Hekateen tammavarsan heti siitoskäyttöön. Emältään voikon värin perinyt Hetta oli kaunis läsipäinen ja sukkajalkainen tamma, joka viihtyi omissa oloissaan eikä ollut erityisen ihmisläheinen. Jälkeläisiä se sai 7 ja niistä peräti viisi kantoi voikkogeeniä. Varsoistaan Hetta piti huolta mustasukkaisesti eikä laskenut niiden lähelle kuin omistajansa Juhanin. Hetta oli myös muita hevosia kohtaan kiukkuinen ja sen äkäisyys paheni vain iän myötä. Lopuksi Hetta ei hyväksynyt seuralaisekseen kuin Juhanin hankkiman vanhan shetlanninponiruunan, jonka kanssa Hetta eli siihen saakka, kunnes shetlanninponi jouduttiin lopettamaan. Hetta alkoi voida huonosti ja sen yleiskunto romahti vain kuukausia kaverinsa menehtymisen jälkeen. Hettakin jouduttiin lopettamaan ja se haudattiin yhdessä poniystävänsä kanssa vierekkäin Juhanin talon takana alkavan metsän reunaan.

ei. Takakireä oli ravisukuinen rautias ori, joka aloitti uransa ravihevosena. Punarautias 155-senttinen Takakireä oli nimensä mukaan varsin kireä ja säpäkkä. Aluksi sen kuumapäisyyden ajateltiin olevan eduksi ravurinhommissa, mutta ori stressasi niin kovasti, ettei sen suorituksista tullut yhtään mitään. 6-vuotiaana orin kasvattaja viimein päätti luopua Takakireästä ja sen osti kotkalainen Hanna Kiikka, joka otti entisen ravurin projektikseen. Hanna työskenteli Takakireän kanssa pitkään ja hartaasti, kunnes lopulta ori alkoi näyttää tasaantumisen merkkejä. Ei siitä koskaan rauhallista ratsastettavaa tullut, mutta Hanna sai valjastettua Takakireän kuuman luonteen estekentille ja ratsukko kiersikin pitkin Suomea parin vuoden ajan esteratsastuksessa kilpaillen. Takakireä astui lähinnä lähialueen ja oman tallin tammoja eikä se saanut kuin 6 varsaa. Se astui kyllä enemmän tammoja, mutta monet jäivät tyhjäksi. Takakireä ruunattiin 14 vuotiaana ja se jatkoi ratsun uraa Hanna Kiikan perustamassa ratsastuskoulussa aina parikymppiseksi, jolloin sen jalkaongelmat lisääntyivät ja ruuna lopetettiin.

ee. Hekate ajautui omistajalleen Juhani Mäkimaalle puolivahingossa. Juhani oli illanistujaisissa lyönyt vetoa paikallisen hevosmiehen kanssa ja voittanut vedon. Eihän kumpikaan miehistä sitä enää saunaillan jälkeen muistanut, mutta pari viikkoa myöhemmin Juhani Mäkimaa löysin allekirjoitetun asiakirjan, jossa miehet olivat sopineet hevosen omistajan vaihdoksesta. Naureskellen Juhani meni ystävänsä luokse, joka oli sanansa mittainen mies ja antoi voikon hyvärakenteisen tamman Juhanin hoteisiin sillä ehdolla, että saisi ilmaiseksi itselleen yhden varsan Hekateesta. Näin tehtiin ja sopimus pysyi voimassa. Hekatesta muodostui Juhanille elämän hevonen, vaikka 155-senttinen tamma olikin luonteeltaan pahapäinen ja vaativa. Juhani jätti itselleen Hekateen kaksi tammavarsaa, Hetan ja Heilin, jotka molemmat jatkoivat Hekateen sukulinjaa useiden varsojen turvin eteenpäin. Hekate menehtyi 17-vuotiaana varsomisen jälkeisiin komplikaatioihin.

© Sylvi

- Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Emä Omistaja
t. Syrjän Hirviömorsian 20.10.2018 e. Kaaso VRL-08204
t. Lupsakan Haamuhairahdus SV-II 30.05.2019 e. Kanelikummitus VRL-14149
t. Syrjän Sudenmetsästäjä SV-II 30.03.2021 e. Avaruusmatkaaja VRL-13369

- Kilpailukalenteri

ERJ: 4 sijaa
03.07.2019 Syyyn Kartano 100cm 4/40
06.07.2019 Syyyn Kartano 100cm 6/40
21.11.2021 Mäntykatve 10cmm 5/40
26.11.2021 Mäntykatve 100cm 6/40
KERJ: 29 sijaa
13.09.2018 Winterhold Helppo 1/33
01.07.2019 Mörkövaara Tuttari 2/16
02.07.2019 Mörkövaara Tuttari 1/16
05.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 7/49
05.07.2019 Mörkövaara Tuttari 5/16
08.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 1/13
09.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 3/13
10.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 3/13
15.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 2/13
16.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 1/13
17.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 1/13
27.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 1/13
28.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 3/13
29.07.2019 Erkinheimot Aloittelija 2/13
13.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 3/18
16.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 4/18
21.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 4/18
22.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 1/18
24.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 4/18
25.08.2020 Prime Sporthorses Tuttari 4/18
05.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 4/53
07.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 7/53
09.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 3/53
12.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 5/53
15.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 2/53
22.10.2020 Hiivurin Suomenhevoset Helppo 2/53
03.12.2021 Moana Part Breds Harraste 1/27
10.10.2022 Valokylä Helppo 1/40
16.12.2023 Aittotaipale Harraste 5/43
VVJ: 40 sijaa
11.09.2018 Huvitus Vaativa 4/30
16.09.2018 Huvitus Vaativa 3/30
18.09.2018 Huvitus Vaativa 2/30
20.09.2018 Huvitus Vaativa 2/30
25.09.2018 Huvitus Vaativa 4/30
26.09.2018 Huvitus Vaativa 5/30
28.09.2018 Huvitus Vaativa 4/30
30.09.2018 Huvitus Vaativa 5/30
16.09.2018 Hornanhovi Vaativa 5/30
17.09.2018 Hornanhovi Vaativa 4/30
18.09.2018 Hornanhovi Vaativa 3/30
21.09.2018 Hornanhovi Vaativa 5/30
21.09.2018 Hornanhovi Vaativa 1/30
23.09.2018 Hornanhovi Vaativa 1/30
29.09.2018 Hornanhovi Vaativa 4/30
17.09.2018 Ristikallio Vaativa 2/30
20.09.2018 Ristikallio Vaativa 1/30
20.09.2018 Ristikallio Vaativa 1/30
24.09.2018 Ristikallio Vaativa 3/30
27.09.2018 Ristikallio Vaativa 3/30
30.09.2018 Ristikallio Vaativa 2/30
01.10.2018 Ristikallio Vaativa 1/30
07.03.2019 Hornanhovi Vaativa 1/30
07.03.2019 Hornanhovi Vaativa 1/30
13.03.2019 Hornanhovi Vaativa 2/30
23.03.2019 Hornanhovi Vaativa 2/30
25.03.2019 Hornanhovi Vaativa 1/30
02.06.2019 Vuorna Vaativa 4/32
05.06.2019 Vuorna Vaativa 5/32
11.06.2019 Vuorna Vaativa 3/32
18.06.2019 Vuorna Vaativa 4/32
02.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/17
05.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/16
06.11.2020 Erkinheimot Vaativa 3/16
07.11.2020 Erkinheimot Vaativa 4/16
07.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/17
08.11.2020 Erkinheimot Vaativa 4/17
10.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/17
11.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/17
13.11.2020 Erkinheimot Vaativa 1/17

- Ominaisuuspisteet

KERJ: 0 p. (vt 0)ERJ: 979.85 p. (vt 2)
KRJ: 2000.97 p. (vt 5)VVJ: 979.85 p. (vt 2)

- Muut kilpailutulokset

NJ:
12.09.2018 kutsu SW2, MVA-SERT
26.05.2019 kutsu irtoSERT
15.06.2019 kutsu irtoSERT
VSR:
31.05.2019 VSR-Cup este 60cm 4/30

- Päiväkirja

31. tammikuuta 2020: Perhon estevalmennus
En ollut ikuisuuteen pitänyt kunnon estevalmennusta, ja kun siihen tuli tilaisuus niin pitihän siihen sitten tarttua. Uraa pitkin ravasi upea, tummanpunarautias ori, joka kuunteli tarkkaavaisena ratsastajansa apuja. Olin neuvonut verryttelemään itsenäisesti sillä aikaa, kun rakensin esterataa. Olin saanut toiveeksi ratavalmennusta, sillä viime aikoina ratsukko oli kuulemma vain treenannut tekniikkaa ja tarkkuutta. Verryttelyesteen olin rakentanut toisen pitkän sivun sisäpuolelle, ja neuvoinkin tulemaan sen ravissa esteistunnassa. Tehtävä ei tuottanut ongelmia, ja se oli selkeästi tuttu molemmille.

Verryttelyn jälkeen pyysin ottamaan hetkeksi käyntiin ja selitin radan kulun. Hukka oli huomannut esteet ja vaikutti ehkä hieman epäluuloiselta, joten neuvoin ratsastajaa vain ratsastamaan reippaasti eteen ja luottamaan oriinsa. Ensimmäistä estettä, pientä ristikkoa, lähestyessään Hukka epäröi hiukan ja ponnisti hyppyyn vähän turhan myöhään, mutta tajutessaan onnistuneensa käänsi korvat höröön ja jatkoi laukkaamista tomerasti. Ratsukon lähestyessä seuraavaa estettä, ei näkynyt orin silmissä enää pilkahdustakaan jännityksestä. Kolmannelle esteelle jouduin hieman huomauttamaan koko ajan kiihtyvästä vauhdista, ja pienellä pidätteellä Hukka hidasti järkevään vauhtiin koko loppu radan ajaksi.

Viimeisen kerran jälkeen kehuin ratsukkoa hienosta suorituksesta, ja totesin, että olipa kiva valmentaa pitkästä aikaa ja vielä tällaista herrasmiesoria. Neuvoin vielä ottamaan muutaman vapaavalintaisen hypyn haluamassaan askellajissa, tosin pitkin ohjin. Pienestä epäilevästä ilmeestä huolimatta ratsastaja pyysi Hukan laukkaan ja ohjasi sen kohti ristikkoa. Muutamaa askelta ennen ristikkoa hän päästi ohjat pitkiksi ohjeideni mukaan, joka aiheutti Hukassa arvelemani reaktion. Ori hämmentyi ja hidasti, joten neuvoin ratsastamaan pohkeella ja äänellä eteen. Hukka hyppäsi esteen hieman hämmentyneenä, mutta puhtaasti ja neuvoin loppuverryttelemään itsenäisesti.

2. helmikuuta 2020: Perho selässä maastossa
Lähdimme maastoon kosteana sunnuntai aamupäivänä virkeät hevoset allamme. Minulle oli jaettu ihana Hukka, jota olinkin valmentanut esteillä toissa päivänä. Seuraksemme saimme eilen valmentamani Jonnen ja tallin omistajan Elinan. Hukka vaikutti aika rennolta verrattuna vierellä lähes paikallaan ravaavaan kimoon oriin. Jonne oli kuin eri hevonen verrattuna eiliseen tahmeuteen maneesissa. Kävelimme (tai jotkut kävelivät) rauhalliseen tahtiin hiekkatietä pitkin, kun Elina kysyi, että ravataanko. Keräsin hieman ohjia ja nyökkäsin. Jo sanan ”ravi” kuullessaan Jonne oli pyrähtänyt laukkaan ja Elina sai tehdä töitä pitääkseen sen nopeuden järkevänä. Hukkaa ei kiinnostanut kaverin ylimääräinen virta, vaan se ravasi rennosti korvat hörössä eteenpäin.

Hetken ravailun jälkeen Elinalla taisi mennä hermot Jonnen kiitämiseen ja hän totesi, että jos vaikka nostettaisiin laukka tuon seuraavan mutkan jälkeen ja annettaisiin orien vain juosta täysillä. Vastasin Elinalle myöntävästi ja sain ohjeiksi laukata tien oikeaa reunaa ja pysytellä heidän takanaan, ettei Jonne sekoaisi aivan täysin. Lyhensin ohjia vielä hiukan ja heti mutkan jälkeen annoin laukkapohkeet. Kimo edessämme ampaisi niin lujaa kuin jaloistaan lähti ja Hukka meni perässä. Ihaninta Hukalla ratsastamisessa oli se, kun vaikka ori laukkasikin täysiä, tiesin silti, että tilanne on hallinnassani. Hiljalleen edessä rupesi näkymään umpikuja, oja, jonka takana avautui harmaanruskea peltomaisema. Olin jo jarruttamassa ennen ojaa, kun Elina huusi edestä, että hypätään yli ja jatketaan pellolle, ne ovat tehneet sen ennenkin. Kannustin hieman epävarman ratsuni ojasta yli ja jatkoin matkaa Jonnen ja Elinan perässä kapeahkon pellon toiseen laitaan, missä hidastimme puuskuttavat hevoset käyntiin. Päästin Hukan ohjat ihan pitkiksi ja lähdimme kävelemään toisen ratsukon perässä kohti tallia.

© Syrjän Ratsutalli 2017-2025       |       virtuaalitalli       |       virtuaalihevonen

VRL-00816